14.07.2014
Interviu oferit de Vitalie Coceban, Administratorul %26icirc;ntreprinderii de stat %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo;, care este parte componentă a Serviciului Fiscal de Stat, fiind specializată %26icirc;n elaborarea şi implementarea tehnologiilor informaţionale avansate, de gestiune şi procesare a datelor cu caracter fiscal
Anul trecut, %26bdquo;Centrul de Guvernare Electronică%26rdquo;, unitatea care asigură implementarea proiectului %26rdquo;e-Transformarea Guvernării%26rdquo; realizat cu suportul Băncii Mondiale, a lansat serviciul de plăţi electronice %26ndash; %26bdquo;MPay%26rdquo;, fiind implementat %26icirc;n diferite instituţii publice. La r%26acirc;ndul său, %26icirc;ntreprinderea%26nbsp;%26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; a iniţiat integrarea soluţiei date de plată prin Internet cu serviciile electronice fiscale destinate persoanelor fizice. Astfel, concomitent cu depunerea prin Internet a declaraţiei pe venituri şi achitarea impozitului calculat, persoana fizică a obţinut posibilitatea de a plăti şi alte servicii, utiliz%26icirc;nd %26bdquo;MPay%26rdquo;. Recent, echipa %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; a lansat posibilitatea de achitare online a impozitului pe imobil, şi anume prin intermediul SIA %26bdquo;Fişa imobilului%26rdquo;. P%26acirc;nă acum, prin %26bdquo;MPay%26rdquo; au fost efectuate peste un milion de achitări. Graţie acestei opţiuni cetăţeanul nu trebuie să meargă la bancă, ci poate achita impozitul pe imobil de la orice calculator cu acces la Internet, cu ajutorul cardului bancar.
Noul serviciu este foarte util persoanelor care, din anumite cauze, nu au primit avizul de plată a impozitului pe imobil. Astfel, cetăţenii urmează să acceseze pagina web %26ndash; servicii.fisc.md, să se autentifice ca persoană fizică, să acceseze serviciul %26bdquo;Fişa imobilului%26rdquo;, să vizualizeze %26icirc;n regim online avizul de plată şi să execute operaţiunea de achitare.
Ce elemente trebuie să %26icirc;ntrunească un contribuabil pentru a putea beneficia de aceste servicii şi a efectua plăţi %26icirc;n regim online, inclusiv cele cu caracter fiscal?
Pentru a putea efectua achitări a serviciilor publice %26icirc;n regim online, este necesar de a dispune de un instrument ce asigură autenticitatea clientului, cu alte cuvinte de semnătură electronică, semnătură digitală sau semnătură mobilă. %26Icirc;n prezent, %26icirc;n R. Moldova astfel de instrumente de autentificare sunt eliberate de %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo;, %26bdquo;Centrul de Telecomunicaţii Speciale%26rdquo; şi companiile %26bdquo;Orange%26rdquo; şi %26bdquo;Moldcell%26rdquo; respectiv.
%26Icirc;.S. %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; eliberează, %26icirc;ncep%26acirc;nd cu anul 2008, semnături electronice de autentificare pentru serviciile electronice fiscale. Totodată, %26bdquo;Centrul de Telecomunicaţii Speciale%26rdquo; eliberează semnături digitale, care pot fi utilizate %26icirc;n interacţiune cu Serviciul Fiscal de Stat, dar şi cu alte instituţii. Iar acum un an, cu suportul %26bdquo;Centrului de Guvernare Electronică%26rdquo; şi graţie implicării operatorilor de telefonie mobilă %26bdquo;Orange%26rdquo; şi %26bdquo;Moldcell%26rdquo;,%26nbsp;a fost lansată - semnătura mobilă. La moment, %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; are peste 65 mii de utilizatori care deţin semnătură electronică.
Este foarte important să fie intensificat procesul de dezvoltare a serviciilor automatizate care implică utilizarea semnăturilor electronice, pentru a %26icirc;nlesni modernizarea socială. Spre regret, aceste produse intelectuale sunt plasate pe un loc secundar şi reprezintă mai mult nişte condiţii tehnice ce asigură procedura de confirmare a identităţii persoanei ce a efectuat plata sau a depus un document %26icirc;n format electronic.
Ce alte soluţii moderne menite să sporească eficienţa proceselor economice propune%26nbsp;%26nbsp; %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo;?
Recent am lansat pe piaţă două soluţii noi, şi anume %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; şi %26rdquo;e-Factura%26rdquo;. Serviciul %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; asigură comoditatea contribuabililor %26icirc;n interacţiunea lor cu Serviciul Fiscal de Stat. Altfel spus este un instrument ce oferă posibilitatea de vizualizare a soldurilor şi operaţiunilor fiscale ale %26icirc;ntregii companii sau pe subdiviziunile acesteia, precum şi verificarea datoriilor sau supraplăţilor la bugetul de stat. Graţie acestuia, utilizatorul poate vizualiza la orice oră şi de oriunde starea contului său, plăţile efectuate şi, %26icirc;n general, toată istoria de interacţiune cu Serviciul Fiscal.
Cu referinţă la serviciul %26rdquo;e-Factura%26rdquo;, acesta vine să asigure o optimizare a operaţiunilor economice şi comerciale dintre agenţii economici, %26icirc;nlocuind factura fiscală şi cea de expediţie pe suport de h%26acirc;rtie cu cea emisă %26icirc;n regim oline. %26bdquo;e-Factura%26rdquo; prevede acelaşi schimb de documente, dar cu utilizarea tehnologiilor avansate, astfel documentele respective sunt generate %26icirc;n sistem şi circulă electronic %26icirc;ntre cumpărător, v%26acirc;nzător, transportator. La moment, acest serviciu reprezintă o alternativă pentru algoritmul clasic de contabilizare a tranzacţiilor economice. Pe viitor, credem că %26rdquo;e-Factura%26rdquo; va fi utilizat de toţi contribuabilii vizaţi. Factura electronică sporeşte operativitatea circulaţiei documentelor respective de la furnizor la cumpărător şi economiseşte resursele alocate pentru achiziţionarea şi evidenţa facturilor şi facturilor fiscale.
Cine este autorul acestor aplicaţii? Ele sunt elaborate de specialiştii companiilor locale?
%26Icirc;n ceea ce priveşte %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; şi %26rdquo;e-Factura%26rdquo;, ambele au fost dezvoltate de către specialiştii IT din cadrul companiilor din R. Moldova. Unele aplicaţii au fost elaborate de %26icirc;ntreprindere noastră, altele de către agenţi economici din ţară, selectaţi %26icirc;n cadrul unor licitaţii desfăşurate cu suportul Băncii Mondiale, proiectelor USAID, etc.
Ce resurse economisesc agenţii economici şi statul, utiliz%26icirc;nd noi servicii electronice?
Serviciile electronice fiscale vin %26icirc;n avantajul at%26acirc;t a contribuabililor, c%26acirc;t şi a SFS. Dacă ne referim la %26bdquo;e-Factura%26rdquo; aceasta va aduce mai multă eficienţă şi economisire de timp şi cheltuieli. Astfel, agentul economic nu va mai fi obligat să cumpere acele blanchete, să stea %26icirc;n r%26acirc;nd sau să piardă timp pentru a se deplasa la instituţiile respective. De asemenea, dacă agentul economic va putea transmite electronic facturile sau facturile fiscale cumpărătorului - nu va mai pierde timp şi bani, deoarece sistemul permite expedierea operativă a informaţiei vizate. Acestea sunt avantajele la prima etapă de implementare. %26Icirc;n viitor, datorită faptului că serviciul este conectat la SIA %26bdquo;Registrul General Electronic al Facturilor Fiscale%26rdquo;, agentul economic nu va mai fi nevoit să %26icirc;nregistreze facturile cu o valoare mai mare de o sută de mii, acestea reflect%26icirc;ndu-se automat %26icirc;n Registrul nominalizat. Dezvoltarea serviciului electronic %26icirc;n perspectivă, va face posibilă anularea declaraţiei cu privire la T.V.A., deoarece va putea fi generate automat %26icirc;n registrul fiscal.
Dacă e să ne referim la beneficiile statului, ele nu se măsoară doar %26icirc;n bani. Monitorizarea mai operativă şi mai activă a unor operaţiuni şi relaţii economice din aspectul administrării fiscale, deja aduce o plus valoare pentru stat, fiindcă gradul conformării fiscale a agenţilor economici este mai %26icirc;nalt. Toate acestea pentru că agenţii economici sunt mai disciplinaţi şi nu riscă să practice contabilitatea dublă sau operaţiuni nedocumentate, care apoi sunt trecute la activitate tenebră. Asta ar fi avantajul statului din implementarea serviciile electronice, care ulterior se reflectă %26icirc;n reducerea decalajului fiscal si creşterea acumulărilor la buget
Care sunt obiectivele stabilite de compania %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; pentru perioada următoare?
%26Icirc;n sectorul tehnologiilor informaţionale nu există limită de v%26acirc;rf a unor perfecţionări şi opţiuni noi. Este un domeniu care stă pe valul dezvoltărilor ştiinţifice şi inovaţiilor. Asfel, avem foarte multe de realizat %26icirc;n ceea ce priveşte crearea şi promovarea serviciilor electronice %26icirc;n r%26acirc;ndul contribuabililor.
Un obiectiv major este legat de dezvoltarea unui sistem informaţional integrat al Serviciului Fiscal. Actualmente, sunt utilizate tot mai multe tehnologii, iar procesele de lucru nu mai sunt separate de sistemul informatic. %26Icirc;n aşa fel, nu mai este necesar de a %26icirc;nregistra scrisorile, actele de control sau deciziile, pentru că acestea pot fi generate direct %26icirc;n sistem şi devin obiecte ale acestuia, Odată cu crearea noului sistem informatic, toate activităţile Serviciului Fiscal urmează a fi efectuate %26icirc;n mod automatizat şi electronic. Prin urmare, controalele, auditul, urmărirea silită, evidenţa impozitelor, a imobilului, a transportului, etc. vor fi automatizate. Acest fapt va permite optimizarea proceselor business ale Serviciului Fiscal, de a le face mai operative şi de a micşora implicarea factorului uman.
Un control din partea Serviciului Fiscal, c%26acirc;t de simplu n-ar fi, oricum presupune stres şi timp pierdut pentru un contribuabil...
Odată cu crearea noului sistem informatic tindem să micşorăm la maximum timpul de interacţiune a contribuabilului cu organul fiscal, astfel %26icirc;nc%26acirc;t această relaţie să fie una de la distanţă şi fără implicare fizică. Astfel, vor fi excluse definitiv situaţiile, c%26acirc;nd sunt favorizate unele %26icirc;ntreprinderi.
Pe de altă parte, un studiu efectuat de proiectul USAID atestă că o companie din R. Moldova pierde anual peste 160 de ore pentru executarea operaţiunilor legate de administrarea fiscală, cum ar fi depunerea declaraţiei pe venit, plata impozitelor, etc. Este o cifră foarte mare. Iar utiliz%26icirc;nd serviciile electronice create, contribuabilul reduce timpul, efortul şi sursele financiare cheltuite %26icirc;n relaţia cu SFS.
Indiferent de tipul datelor electronice, fie acestea pe flash sau pe disc - necesită spaţii pentru a fi stocate. Cum sunt păstrate datele despre contribuabili colectate de către organul fiscal?
Dispunem de condiţii speciale pentru protecţia datelor electronice colectate de Serviciului Fiscal de Stat. Avem un centru de date creat %26icirc;n conformitate cu standardele internaţionale care asigură protecţia fizică %26icirc;n caz de calamităţi naturale, %26icirc;nsă garantează şi un nivel %26icirc;nalt de securitate a datelor stocate, precum şi accesul continuu la baza de date. Centrul este dotat cu cele mai avansate sisteme de alimentare cu energie electrică, climatizare, sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor şi dispune de regim de monitorizare non-stop.
C%26acirc;ţi angajaţi are compania %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; şi c%26acirc;t de dificil este să devii membru al acestei echipe?
La moment avem 171 de angajaţi. %26Icirc;n funcţie de lucrările pe care le avem de realizat uneori putem face angajări suplimentare pe bază de contract. Majoritatea angajaţilor noştri au studii %26icirc;n domeniul tehnologiilor informaţionale şi sunt profesionişti de %26icirc;naltă calificare, analişti, specialişti %26icirc;n programare, designeri şi administratorii de sistem, care pot executa proiecte cu un nivel sporit de complexitate. Acordăm o atenţie deosebită realizării potenţialului angajaţilor noştri, dezvoltării continue şi perfecţionării abilităţilor profesionale.
Totodată, dorim să favorizăm specialiştii tineri %26icirc;n domeniu. %26Icirc;n primul r%26acirc;nd pentru că suntem %26icirc;ntr-o societate care se află %26icirc;n schimbare permanentă, iar tinerii sunt de obicei mult mai flexibili. %26Icirc;n acest sens, am lansat %26icirc;n cadrul %26icirc;ntreprinderii Incubatorul %26bdquo;T%26icirc;nărul specialist %26icirc;n domeniul sistemelor informatice fiscale%26rdquo;.
Obiectivul Incubatorului este susţinerea specialiştilor %26icirc;n devenire, preponderent a studenţilor la facultăţile de profil TIC, prin oferirea unei posibilităţi de a petrece practica de producere/licenţă/masterat %26icirc;n cadrul %26Icirc;ntreprinderii de Stat %26bdquo;Fiscservinform%26rdquo;.
Dle Administrator, acum un an, %26icirc;n R. Moldova a fost lansat serviciul de plăţi electronice %26bdquo;MPay%26rdquo;, care permite achitarea online a unor servicii prestate de autorităţile publice. Ce servicii cu caracter fiscal pot fi achitate prin intermediul serviciului %26bdquo;MPay%26rdquo;? Care sunt avantajele acestuia?
Anul trecut, %26bdquo;Centrul de Guvernare Electronică%26rdquo;, unitatea care asigură implementarea proiectului %26rdquo;e-Transformarea Guvernării%26rdquo; realizat cu suportul Băncii Mondiale, a lansat serviciul de plăţi electronice %26ndash; %26bdquo;MPay%26rdquo;, fiind implementat %26icirc;n diferite instituţii publice. La r%26acirc;ndul său, %26icirc;ntreprinderea%26nbsp;%26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; a iniţiat integrarea soluţiei date de plată prin Internet cu serviciile electronice fiscale destinate persoanelor fizice. Astfel, concomitent cu depunerea prin Internet a declaraţiei pe venituri şi achitarea impozitului calculat, persoana fizică a obţinut posibilitatea de a plăti şi alte servicii, utiliz%26icirc;nd %26bdquo;MPay%26rdquo;. Recent, echipa %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; a lansat posibilitatea de achitare online a impozitului pe imobil, şi anume prin intermediul SIA %26bdquo;Fişa imobilului%26rdquo;. P%26acirc;nă acum, prin %26bdquo;MPay%26rdquo; au fost efectuate peste un milion de achitări. Graţie acestei opţiuni cetăţeanul nu trebuie să meargă la bancă, ci poate achita impozitul pe imobil de la orice calculator cu acces la Internet, cu ajutorul cardului bancar.
Noul serviciu este foarte util persoanelor care, din anumite cauze, nu au primit avizul de plată a impozitului pe imobil. Astfel, cetăţenii urmează să acceseze pagina web %26ndash; servicii.fisc.md, să se autentifice ca persoană fizică, să acceseze serviciul %26bdquo;Fişa imobilului%26rdquo;, să vizualizeze %26icirc;n regim online avizul de plată şi să execute operaţiunea de achitare.
Ce elemente trebuie să %26icirc;ntrunească un contribuabil pentru a putea beneficia de aceste servicii şi a efectua plăţi %26icirc;n regim online, inclusiv cele cu caracter fiscal?
Pentru a putea efectua achitări a serviciilor publice %26icirc;n regim online, este necesar de a dispune de un instrument ce asigură autenticitatea clientului, cu alte cuvinte de semnătură electronică, semnătură digitală sau semnătură mobilă. %26Icirc;n prezent, %26icirc;n R. Moldova astfel de instrumente de autentificare sunt eliberate de %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo;, %26bdquo;Centrul de Telecomunicaţii Speciale%26rdquo; şi companiile %26bdquo;Orange%26rdquo; şi %26bdquo;Moldcell%26rdquo; respectiv.
%26Icirc;.S. %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; eliberează, %26icirc;ncep%26acirc;nd cu anul 2008, semnături electronice de autentificare pentru serviciile electronice fiscale. Totodată, %26bdquo;Centrul de Telecomunicaţii Speciale%26rdquo; eliberează semnături digitale, care pot fi utilizate %26icirc;n interacţiune cu Serviciul Fiscal de Stat, dar şi cu alte instituţii. Iar acum un an, cu suportul %26bdquo;Centrului de Guvernare Electronică%26rdquo; şi graţie implicării operatorilor de telefonie mobilă %26bdquo;Orange%26rdquo; şi %26bdquo;Moldcell%26rdquo;,%26nbsp;a fost lansată - semnătura mobilă. La moment, %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; are peste 65 mii de utilizatori care deţin semnătură electronică.
Este foarte important să fie intensificat procesul de dezvoltare a serviciilor automatizate care implică utilizarea semnăturilor electronice, pentru a %26icirc;nlesni modernizarea socială. Spre regret, aceste produse intelectuale sunt plasate pe un loc secundar şi reprezintă mai mult nişte condiţii tehnice ce asigură procedura de confirmare a identităţii persoanei ce a efectuat plata sau a depus un document %26icirc;n format electronic.
Ce alte soluţii moderne menite să sporească eficienţa proceselor economice propune%26nbsp;%26nbsp; %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo;?
Recent am lansat pe piaţă două soluţii noi, şi anume %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; şi %26rdquo;e-Factura%26rdquo;. Serviciul %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; asigură comoditatea contribuabililor %26icirc;n interacţiunea lor cu Serviciul Fiscal de Stat. Altfel spus este un instrument ce oferă posibilitatea de vizualizare a soldurilor şi operaţiunilor fiscale ale %26icirc;ntregii companii sau pe subdiviziunile acesteia, precum şi verificarea datoriilor sau supraplăţilor la bugetul de stat. Graţie acestuia, utilizatorul poate vizualiza la orice oră şi de oriunde starea contului său, plăţile efectuate şi, %26icirc;n general, toată istoria de interacţiune cu Serviciul Fiscal.
Cu referinţă la serviciul %26rdquo;e-Factura%26rdquo;, acesta vine să asigure o optimizare a operaţiunilor economice şi comerciale dintre agenţii economici, %26icirc;nlocuind factura fiscală şi cea de expediţie pe suport de h%26acirc;rtie cu cea emisă %26icirc;n regim oline. %26bdquo;e-Factura%26rdquo; prevede acelaşi schimb de documente, dar cu utilizarea tehnologiilor avansate, astfel documentele respective sunt generate %26icirc;n sistem şi circulă electronic %26icirc;ntre cumpărător, v%26acirc;nzător, transportator. La moment, acest serviciu reprezintă o alternativă pentru algoritmul clasic de contabilizare a tranzacţiilor economice. Pe viitor, credem că %26rdquo;e-Factura%26rdquo; va fi utilizat de toţi contribuabilii vizaţi. Factura electronică sporeşte operativitatea circulaţiei documentelor respective de la furnizor la cumpărător şi economiseşte resursele alocate pentru achiziţionarea şi evidenţa facturilor şi facturilor fiscale.
Cine este autorul acestor aplicaţii? Ele sunt elaborate de specialiştii companiilor locale?
%26Icirc;n ceea ce priveşte %26rdquo;Contul curent al contribuabilului%26rdquo; şi %26rdquo;e-Factura%26rdquo;, ambele au fost dezvoltate de către specialiştii IT din cadrul companiilor din R. Moldova. Unele aplicaţii au fost elaborate de %26icirc;ntreprindere noastră, altele de către agenţi economici din ţară, selectaţi %26icirc;n cadrul unor licitaţii desfăşurate cu suportul Băncii Mondiale, proiectelor USAID, etc.
Ce resurse economisesc agenţii economici şi statul, utiliz%26icirc;nd noi servicii electronice?
Serviciile electronice fiscale vin %26icirc;n avantajul at%26acirc;t a contribuabililor, c%26acirc;t şi a SFS. Dacă ne referim la %26bdquo;e-Factura%26rdquo; aceasta va aduce mai multă eficienţă şi economisire de timp şi cheltuieli. Astfel, agentul economic nu va mai fi obligat să cumpere acele blanchete, să stea %26icirc;n r%26acirc;nd sau să piardă timp pentru a se deplasa la instituţiile respective. De asemenea, dacă agentul economic va putea transmite electronic facturile sau facturile fiscale cumpărătorului - nu va mai pierde timp şi bani, deoarece sistemul permite expedierea operativă a informaţiei vizate. Acestea sunt avantajele la prima etapă de implementare. %26Icirc;n viitor, datorită faptului că serviciul este conectat la SIA %26bdquo;Registrul General Electronic al Facturilor Fiscale%26rdquo;, agentul economic nu va mai fi nevoit să %26icirc;nregistreze facturile cu o valoare mai mare de o sută de mii, acestea reflect%26icirc;ndu-se automat %26icirc;n Registrul nominalizat. Dezvoltarea serviciului electronic %26icirc;n perspectivă, va face posibilă anularea declaraţiei cu privire la T.V.A., deoarece va putea fi generate automat %26icirc;n registrul fiscal.
Dacă e să ne referim la beneficiile statului, ele nu se măsoară doar %26icirc;n bani. Monitorizarea mai operativă şi mai activă a unor operaţiuni şi relaţii economice din aspectul administrării fiscale, deja aduce o plus valoare pentru stat, fiindcă gradul conformării fiscale a agenţilor economici este mai %26icirc;nalt. Toate acestea pentru că agenţii economici sunt mai disciplinaţi şi nu riscă să practice contabilitatea dublă sau operaţiuni nedocumentate, care apoi sunt trecute la activitate tenebră. Asta ar fi avantajul statului din implementarea serviciile electronice, care ulterior se reflectă %26icirc;n reducerea decalajului fiscal si creşterea acumulărilor la buget
Care sunt obiectivele stabilite de compania %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; pentru perioada următoare?
%26Icirc;n sectorul tehnologiilor informaţionale nu există limită de v%26acirc;rf a unor perfecţionări şi opţiuni noi. Este un domeniu care stă pe valul dezvoltărilor ştiinţifice şi inovaţiilor. Asfel, avem foarte multe de realizat %26icirc;n ceea ce priveşte crearea şi promovarea serviciilor electronice %26icirc;n r%26acirc;ndul contribuabililor.
Un obiectiv major este legat de dezvoltarea unui sistem informaţional integrat al Serviciului Fiscal. Actualmente, sunt utilizate tot mai multe tehnologii, iar procesele de lucru nu mai sunt separate de sistemul informatic. %26Icirc;n aşa fel, nu mai este necesar de a %26icirc;nregistra scrisorile, actele de control sau deciziile, pentru că acestea pot fi generate direct %26icirc;n sistem şi devin obiecte ale acestuia, Odată cu crearea noului sistem informatic, toate activităţile Serviciului Fiscal urmează a fi efectuate %26icirc;n mod automatizat şi electronic. Prin urmare, controalele, auditul, urmărirea silită, evidenţa impozitelor, a imobilului, a transportului, etc. vor fi automatizate. Acest fapt va permite optimizarea proceselor business ale Serviciului Fiscal, de a le face mai operative şi de a micşora implicarea factorului uman.
Un control din partea Serviciului Fiscal, c%26acirc;t de simplu n-ar fi, oricum presupune stres şi timp pierdut pentru un contribuabil...
Odată cu crearea noului sistem informatic tindem să micşorăm la maximum timpul de interacţiune a contribuabilului cu organul fiscal, astfel %26icirc;nc%26acirc;t această relaţie să fie una de la distanţă şi fără implicare fizică. Astfel, vor fi excluse definitiv situaţiile, c%26acirc;nd sunt favorizate unele %26icirc;ntreprinderi.
Pe de altă parte, un studiu efectuat de proiectul USAID atestă că o companie din R. Moldova pierde anual peste 160 de ore pentru executarea operaţiunilor legate de administrarea fiscală, cum ar fi depunerea declaraţiei pe venit, plata impozitelor, etc. Este o cifră foarte mare. Iar utiliz%26icirc;nd serviciile electronice create, contribuabilul reduce timpul, efortul şi sursele financiare cheltuite %26icirc;n relaţia cu SFS.
Indiferent de tipul datelor electronice, fie acestea pe flash sau pe disc - necesită spaţii pentru a fi stocate. Cum sunt păstrate datele despre contribuabili colectate de către organul fiscal?
Dispunem de condiţii speciale pentru protecţia datelor electronice colectate de Serviciului Fiscal de Stat. Avem un centru de date creat %26icirc;n conformitate cu standardele internaţionale care asigură protecţia fizică %26icirc;n caz de calamităţi naturale, %26icirc;nsă garantează şi un nivel %26icirc;nalt de securitate a datelor stocate, precum şi accesul continuu la baza de date. Centrul este dotat cu cele mai avansate sisteme de alimentare cu energie electrică, climatizare, sisteme de prevenire şi stingere a incendiilor şi dispune de regim de monitorizare non-stop.
C%26acirc;ţi angajaţi are compania %26rdquo;Fiscservinform%26rdquo; şi c%26acirc;t de dificil este să devii membru al acestei echipe?
La moment avem 171 de angajaţi. %26Icirc;n funcţie de lucrările pe care le avem de realizat uneori putem face angajări suplimentare pe bază de contract. Majoritatea angajaţilor noştri au studii %26icirc;n domeniul tehnologiilor informaţionale şi sunt profesionişti de %26icirc;naltă calificare, analişti, specialişti %26icirc;n programare, designeri şi administratorii de sistem, care pot executa proiecte cu un nivel sporit de complexitate. Acordăm o atenţie deosebită realizării potenţialului angajaţilor noştri, dezvoltării continue şi perfecţionării abilităţilor profesionale.
Totodată, dorim să favorizăm specialiştii tineri %26icirc;n domeniu. %26Icirc;n primul r%26acirc;nd pentru că suntem %26icirc;ntr-o societate care se află %26icirc;n schimbare permanentă, iar tinerii sunt de obicei mult mai flexibili. %26Icirc;n acest sens, am lansat %26icirc;n cadrul %26icirc;ntreprinderii Incubatorul %26bdquo;T%26icirc;nărul specialist %26icirc;n domeniul sistemelor informatice fiscale%26rdquo;.
Obiectivul Incubatorului este susţinerea specialiştilor %26icirc;n devenire, preponderent a studenţilor la facultăţile de profil TIC, prin oferirea unei posibilităţi de a petrece practica de producere/licenţă/masterat %26icirc;n cadrul %26Icirc;ntreprinderii de Stat %26bdquo;Fiscservinform%26rdquo;.
Deci, prin această iniţiativă ne-am propus să identificăm candidaţi care se pot adapta condiţiilor socio-economice %26icirc;n schimbare şi chiar mai mult - le pot influenţa %26icirc;n direcţia pozitivă, astfel %26icirc;nc%26icirc;t eventual să dezvoltăm şi să prestăm societăţii servicii automatizate cu un nivel %26icirc;nalt de calitate şi siguranţă.