RO RU EN
e-mail: info@acap.md
(+373 22) 22-19-25
(+373 22) 54-14-21
(+373 22) 54-14-95
Conferinţe
01.04.2021

”Ne focusăm pe soluții pentru probleme în contabilitate și audit”

Activitatea contabililor și auditorilor au un rol cheie la sporirea calității guvernanței corporative a entităților, făcându-le mai performante și ajutându-le să se integreze mai bine în economia Moldovei.  Având activitate la nivel național sau internațional, fiecare companie se confruntă cu  regândirea activităților sale în conformitate cu cele mai bune practici.

Desfășurarea Conferinței pe Contabilitate și Audit din secolul 21 a fost difuzată online, pe timpul a 2 zile, 1 și 2 aprilie a.c. cu participarea profesioniștilor din domeniile contabilității și ale auditului, directori financiari, funcționari publici, reprezentanți ai mediului academic și ai comunității științifice.

Lucrările s-au axat pe subiecte prin care s-a încercat practic punerea în evidență a lecțiilor pe care le-am învățat în perioada pandemică, ce trebuie de făcut și ce nu. De asemenea, au fost comunicate opinii venite de la specialiști, legate de cum se pot transforma provocările în oportunități și care sunt lecțiile pe care să le extragem de la acestea, care cu siguranță vor fi modele de inspirație pentru cât mai mulți.

Lucrările conferinței au fost realizate de 7 moderatori

cu participarea a 15 speakeri din diferite țări.

Startul Conferinței pe Contabilitate și Audit A&A CON'21 a fost dat prin mesaje de salut către profesioniștii din domeniul contabilității și auditului adresate în numele Asociației Contabililor și Auditorilor Profesioniști din RM Natalia ZLATINA, director executiv ACAP RM, în numele AmCham Moldova Veronica SIREȚEAN, și Andreia STANCIU, director ACCA pentru Europa Sud-Est.

Domnul Dorel NOROC, Secretar de stat Ministerului Finanțelor,  a menționat că pe parcursul anului 2020, în contextul situației generate de pandemie, autoritatea a întreprins măsuri ce a vizat inclusiv activitatea contabililor și auditorilor, în primul rând, fiind decisă extinderea termenului de prezentare a situațiilor financiare și a rapoartelor de audit.

Domnul Petru ROTARU, membru al CCRM a menționat că, Curtea de Conturi, ca și alte instituții din țară, nu face o excepție, perioada pandemică fiind o lecție foarte bună din perspectiva digitalizării procesului de audit. Curtea de Conturi, actualmente, implementează un soft, ce ține de auditul situațiilor financiare, în perspectivă și auditul de conformitate, fiind la stadiul de testare a 3 misiuni-pilot cu suportul experților străini a delegației Uniunii Europene, având finalitate în anul financiar 2021. Totodată, Curtea de Conturi și-a revizuit Codul de etică intern, punând accent pe calitățile pe care trebuie să le dețină un auditor public, și anume, competența, echidistanța față de instituția pe care o auditează și capacitatea de a face față tuturor provocărilor.

În același timp, Dna Mila MALAIRĂU, director executiv AmCham Moldova, a pus în evidență oportunitățile oferite membrilor Asociației prin intermediul Comitetului de fiscalitate al AmCham, care și-a fortificat activitatea pe parcursul anului 2020 pentru a susține mediul de business.
 
La rândul său, Dna Georgeta COVALIOV-RUSU, președinte Consiliul director ACAP Moldova, a menționat că în această perioadă contabilul a conștientizat că, are și un alt rol, nu doar cel de statistician care zi de zi raportează cifrele. Profesioniștii contabili au devenit parteneri pentru conducere și pentru business, oferind suport în adoptarea deciziilor corecte în situațiile de criză.

Sesiunea 1: ULTIMELE TENDINȚE ÎN CONTABILITATE ȘI AUDIT:

Sesiunea 2: TRANSFORMAREA DIGITATALĂ ÎN CONTABILITATE ȘI AUDIT  - REIMAGINÂND POSIBILUL:

În cadrul evenimentului din a 2-a zi s-au pus în discuție cele mai recente tendințe naționale și internaționale aferente contabilității și auditului, inclusiv cele ce implică digitizarea activității, etica și integritatea profesiei, erorile contabile depistate în cadrul inspecțiilor fiscale, regulile privind prevenirea spălării banilor, aplicarea raționamentului profesional, controlul extern al calității auditului. Subiectele respective sunt câteva dintre numeroasele probleme cu care se confruntă comunitatea contabililor și a auditorilor din Moldova.

Sesiunea 3: PROVOCĂRI ÎN CONTABILITATE :

Sesiunea 4: PROVOCĂRI ÎN AUDIT:

Conferința pe Contabilitate și Audit A&A CON'21 susținută de PwC Moldova, Deloitte Moldova, și Mazars România.

Partener media al evenimentului P.P. Monitorul Fiscal FISC.md.

Conferința a fost dedicată celebrării sărbătorii profesionale - Ziua Contabilului și Auditorului ajunsă la a 10 aniversare.