Scopul instruirii: dezvoltarea competenţilor şi abilităţilor necesare pentru organizarea contabilităţii şi elaborarea situaţiilor financiare conform IFRS.
Cursul “IFRS. Basis” este compus din 7 teme (prezentate în Anexa ) şi reprezintă cel mai complet curs, dotat cu un pachet de materiale, set de documente, utile participanţilor pentru interpretarea informaţiei financiare.
Temele prezentului curs sunt predate de lectori ACAP cu experienţă - auditori certificaţi, deţinătorii certificatelor CAP, CIPA, ACCA DipIFR.
Cerinţe minime: studii superioare, experienţă în domeniul contabilitate, economie.
Obiectivele şi rezultatele instruirii:
La finisarea cursului participanţii vor putea să:
- înţeleagă aprofundat conceptele, teoriile şi metodele de bază a domeniului şi ale ariei de specializare, bazele pregătirii situaţiilor financiare, veniturile şi cheltuielile, formulele contabile de închidere, valoarea în timp a banilor, activele circulante, activele imobilizate, datoriile, particularităţile contabilizării leasing-ului operaţional şi financiar, modul de contabilizare a operaţiunilor în valută străină, modul de contabilizare a capitalului social, domeniul de aplicare a situaţiilor consolidate, contabilitatea impozitului pe venit;
- identifice grupurile principale de utilizatori ai situaţiilor financiare şi a necesităţilor informaţionale ale acestora; conştientizeze rolul Standardelor Internaţionale de Raportare (IAS/IFRS), a destinaţiei și statutului Conceptului IAS/IFRS; studieze cerinţele de bază privind etica profesională, structura codului etic şi a principiilor fundamentale;
- cunoască componenţa situaţiilor financiare şi conştientizeze scopul fiecărei situaţii;însuşească elementele ce ţin de măsurarea poziţiei financiare: active, datorii şi capital;
- aplice principiile şi metodele de bază pentru identificarea şi înregistrarea faptelor economice în contabilitatea entităţii;
- prelucreze informaţiile în vederea întocmirii situaţiilor financiare bazate pe Conceptul IAS/IFRS;
- integreze cunoştinţele proprii în activitatea practica.
Formatorul, în procesul instruirii, aplică un ansamblu de metode şi procedee didactice, atât tradiţionale cât şi moderne, interactive, modificate permanent şi completate în funcţie de obiectivele propuse. Evaluarea cunoştinţelor participanţilor se realizează prin testare.
La finalizarea cursului de instruire, ACAP acordă un certificat de participare, care confirmă faptul precum că participantul a frecventat număr efectiv de ore şi a susţinut cu succes testul din cadrul cursului de instruire profesională în domeniul IFRS.
Cursul se desfăşoară pe o perioada de o lună, cu o durată de aproximativ 4-6 ore academice pe zi.
Pentru grupe de minim 10-15 participanți, există posibilitatea de a restructura programul de studii, precum şi desfăşurarea instruirii într-o altă locaţie, recomandată de beneficiar. Oferta prezentată poate fi completată cu teme sau întrebări, propuse de către potenţialii participanţi.